Frilager gjør aktivitet enkelt og mulig for alle!
Frilager var først tenkt på som et verktøy for turledere. I dag har det utviklet seg til et samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommuner, som både frivilligheten, skoler og privatpersoner kan ta seg nytte av. Ved å tilby lån av utstyr, samt frakt av utstyret, har Frilager blitt en organisasjon som forenkler og demokratiserer friluftsaktiviteter, og jobber for at alle skal kunne delta i dem.
Foreningen startet som et samarbeid mellom Speiderne i Stavanger, Stavanger Turistforening, Jæren Friluftsråd og Ryfylke Friluftsråd, for å få en bedre håndtering av utstyret sitt. Da de ikke kunne finne en allerede eksisterende datamodell som de kunne bruke til dette, bestemte de seg for å ta saken i egne hender. I den sammenheng så de at de ulike organisasjonene hadde mye av det samme utstyret, og etablerte derfor et felleslager med egne utstyrspesialister som sto for driften. Da de endelig fikk systematisert utstyret sitt, merket de at det ble mest brukt på ettermiddag og kveld, og at det var et stort tidsrom på dagtid da ingen tok seg nytte av det. Det begynte dermed å forme seg en tanke om å låne bort utstyret til andre organisasjoner som ikke hadde utstyr selv, slik at flere kunne tilby friluftsaktiviteter uten økt forbruk.
Denne idéen ble til Frilager, en nettside hvor turledere kunne bestille utstyr til sin tur, og fikk det levert og hentet på døren. Med tiden hang flere foreninger seg på, og utstyrslageret ble til slutt så stort at skoler også kunne begynne å ta seg nytte av det.
Da pandemien kom i 2020, ble tilbudet, som det meste annet, begrenset en del. Frilager måtte begynne å tenke annerledes for å få økonomien til å gå rundt, og det var da privatmarkedet ble en del av forretningsmodellen deres. Likevel går fremdeles 60% av produktutlånet til organisert aktivitet.
Det finnes flere måter du som enkeltperson kan ta deg nytte av Frilager på. Ved å gå inn på nettsiden deres får du informasjon om alt utstyret de har tilgjengelig, og du kan velge hvilket hentested du vil plukke det opp fra. Frilager har også flere aktivitetssteder - kun i Nord-Jæren finnes det 33! - hvor de har utstyr liggende klart som er spesifikt tilegnet lokasjon og årstid. Ved å dra til et aktivitetssted, kan du ta i bruk utstyret som ligger der uten å måtte styre med frakt og logistikk. Lån av dette utstyret bestilles også gjennom nettsiden deres.
Visjonen til Frilager er å få “hele Norge ut i det fri!” Det Frilager jobber mot på daglig basis er derfor å styrke instruktører og turledere, slik at det blir lettere å drive med aktivitet. Da trengs det ikke bare utstyr og logistikk, men sterke organisasjoner med dyktige lærere og instruktører. Det Friluft egentlig driver på med er derfor å hjelpe aktivitetsorganisasjoner gjennom å tenke hvordan de kan forenkle driften sin og forbedre tilbudet til medlemmene sine.
Organisasjoner, skoler og andre offentlige institusjoner blir tildelt gratiskoder, som de kan distribuere til elevene sine etter behov. Dette tilbudet er ikke behovsprøvd, som betyr at det ikke finnes en minstelønn som avgjør hvem som får tilgang til kodene, og mottakerne må aldri oppgi noen form for dokumentasjon for å ta dem i bruk. Slik gjør Frilager det lettere for mennesker som kanskje ikke har hatt muligheten til det tidligere, å delta i aktivitet.
Medlemmene til Frilager er i dag Den Norske Turistforeningen, Norges Speiderforbund og Friluftsrådenes Landsforbund. Lageret på Nord-Jæren driftes av 6 ansatte, mens Frilager Norge har kun én ansatt, med en annen på vei. Norgessjef Nickolas Tomasgaard sitter på Apache, Innovation Dock sitt coworking space på bryggekanten i Sandnes, mens de andre sitter rundt om i landet på egne kontorplasser. Grunnen til at Tomasgaard endte opp på Apache var at han tidligere hadde jobbet sammen med Pia Warland og Nils-Henrik Stokke, to av medeierne av Innovation Dock, og fasiliterte noen av programmene de hadde. Han var dermed med i prosessen da Apache ble bygget, og ble så glad i plassen at han valgte å bli sittende der selv da det ble ferdig. Siden Tomasgaard er den eneste fra Frilager på kontoret, gir Apache ham indirekte kollegaer og gode muligheter til å bygge nettverk og skaffe seg nye kontakter. Det har også vært hjelpsomt å ha et slikt miljø rundt seg i bootstrapping-perioden, da selskapet har begrenset økonomi, ettersom det finnes et helt basseng av ressurser å spille på, og det er kort vei når ting skal fikses.
OBS: Frilager holder nå på å sette opp virksomhet i Oslo, og ser i den sammenheng etter en ny prosjektleder. Dette er en treårig prosjektstilling med mulighet for forlengelse, og du vil ha tilgang til kontorer i både Den Norske Turistforeningen Oslo og Omegns lokaler i Oslo. Fristen er 30. juli, så søk snarest mulig! Om det skulle bli for knapt med tid, kommer Frilager Norge til å lete etter en ny prosjektsjef til vinteren, så det vil bli muligheter for jobb hos dem da også.
Les mer om Frilager her, og sjekk ut den nåværende stillingsannonsen på Finn her!