Smågrønt til byens matfestivaler

Kamil Slowik var tidligere inne som deltaker i Gründerhub-programmet på brygga, som er et 4 måneders vekstprogram for oppstartsbedrifter. Nå lever han av å dyrke minigrønnsaker i containere på Innovation Dock.

Kamil med en av årets mest populære grønnsaker i hånden: Sennepsplanten.

Kamil med en av årets mest populære grønnsaker i hånden: Sennepsplanten.

Gjennom hele året leverer gründeren bak Smågrønt minigrønnsaker til byens mange spisesteder. Under Glamaten og Den spiselige Byfest er det naturlig nok ekstra hektisk for Kamil, han dyrker nemlig grønnsakene sine selv i containere på Innovation Dock, og etterspørselen øker for hvert år!

Heldigvis har han kona Barbara med på laget, hun tar seg av markedsføring av Smågrønt på deres nettside og sosiale medier. Ta en titt på den inspirerende Instagramprofilen @Smagront, her kan ekteparet nemlig friste med fantastiske bilder, farger og masse matinspirasjon.

Photo: Instagram @smagront

Photo: Instagram @smagront

Hva er “microgreens”?

Microgreens er minigrønnsaker fulle av næringsstoffer, og ikke minst er de utrolig dekorative. Kamil forklarer at de høster de små plantene like etter de første bladene er dyrket frem, før plantene er modne -da produserer plantene masse vitaminer og næringsstoffer som vi har nytte av:

“Når vi høster dem i øyeblikket de er spirer, kan vi glede oss over god smak, helsemessige fordeler og skjønnheten i de bittesmå, fargerike plantene. Grønnsakene som dyrkes i containeren på Innovation Dock er alle 100% organiske, vannes med filtrert regnvann og er fri for tilsetningsstoffer og plantevernmidler.”

I containeren til Kamil finner du smågrønt for en hver gane, for utvalget av de små plantene er stort: her finner du blant annet lakris, reddik, spinat, solsikke, ruccola og sennep - hvor sistnevnte er en av sesongens mest populære, da den er spesielt god på fisk, forteller han.

Hobby ble til fulltidsjobb

28-åringen fra Polen har allerede mange års erfaring med å dyrke grønnsaker. I egen bakgård har han dyrket frem både tomater, urter og salater, men det var først etter deltakelse i Gründerhub-programmet at hobbyen i bakgården ble til fulltidsjobb. I programmet lærer deltakerne å skalere sine bedrifter gjennom veiledning i MIT’s rammeverk for oppstarts- og vekstbedrifter. Nå leverer Smågrønt til flere av Stavangers restauranter og spisesteder, blant andre Tako by Fortou, Ostehuset og Villa 22 for å nevne noen. Dersom du besøker matfestivalen i år, er sjansen dermed stor for at flere av bodene er blant Smågrønt-kundene til Kamil!

Er du nyskjerrig på vekstprogrammet som Kamil var deltaker i? Sjekk ut www.grunderhub.no, og send inn din søknad allerede nå!