Back to the moon - hvordan kan Norge bli med?

Det nye månekappløpet er i gang. Hvordan kan norsk industri posisjonere seg? Vi inviterer til spennende foredrag, 17. januar på Innovation Dock.

Månen skal erobres på nytt i løpet av det neste tiåret, denne gangen for å skape en permanent menneskelig tilstedeværelse.

Det skjer et paradigmeskifte i transport fra jorda og til rommet, ledet av SpaceX og Blue Origin, samt et nytt lite romkappløp mellom Kina, EU, USA, Russland og India. I de neste ti årene ser det ut til å dukke opp mange muligheter for norske teknologier og bedrifter til å bli med på og kapitalisere på den nye ekspansjonen fra lav jordbane til månen. Hvordan hekter vi oss på?

17. januar, 18:00 - 20:00
Arrangementet er i regi av Tekna,
og holdes på Innovation Dock.

Program:

Det nye månekappløpet v/ Brage W. Johansen

Hvorfor akselerer kappløpet mot månen nå, hva er motivasjonen(e), hvem kappløper og hvilke visjoner konkurrerer for hvordan det skal se ut på månen i framtiden? Og hvorfor bør alle selskap ha et (enn så lite) romprogram?

Mulighetene for norske selskaper i månekappløpet neste tiår v/ Marianne Vinje Tantillo, Norsk Romsenter

Norsk Romsenter administrerer Norges medlemskap i ESA. ESAs sjef Jan Wörner vil bygge en Moon Village. Hvilke planer har ESA? Og hvilke mekanismer har Norsk Romsenter, ESA og andre aktører som nå dukker opp for å sponse/støtte norske bedrifter som vil teste sine teknologier/ideer fra ionosfæren til månen og beyond?

Utforskning av lavatuber på jorda og på månen v/ Eirik Kommedal, UMB og Mars Institute

Lavatuber på månen kan bli essensielle for å etablere baser og virksomhet der. Eirik var i høst på ekspedisjon på Island sammen med dr Pascal Lee, betalt av NASA, for å utforske lavahuler lik de som er påvist på månen. Med drone. Hva lærte det oss?

We are going back to the moon - Spaceport 2019 v/ Ole Dokka

Spaceport Norway er inne i sitt tredje år og er Norges største møteplass og konferanse for romfart. I 2019 er temaet RESSURSER og vil fokusere spesielt på økt bærekraft på jorden og utforskning og industrialisering av månen. Hvilke muligheter kan dette skape for norsk teknologiindustri og hvem kommer til Spaceport Norway 2019 i Trondheim?